Perro de agua Español – en arbetande hund från Spanien
Mokelassog de Ubrique
Rasens historia
Den Spanska Vattenhunden, eller ”Perron” som den kallas, har funnits i Spanien sedan urminnes tider. Rasen har överlevt tack vare att herdar, fiskare och jägare uppskattat hundarna och fortsatt avla på deras goda egenskaper. Perron är i grunden en arbetande hund som historiskt sett använts främst för att vakta och driva getter, som vattenapportör vid fiske och som spårhund vid jakt. Något som gör våra hundar lite speciella är att de gärna dyker under vattnet för att apportera – detta kommer från att de förr fått dyka och hämta fisk som ramlat ur fiskemännens nät.
Perro de agua Español blev först tillfälligt godkänd som ras av FCI (Internationella kennelklubben) 1989, i grupp 8; Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar. År 1999 blev rasen slutligen officiellt godkänd.
I dag används perron fortfarande som herde-, jakt-, fiske- och vakthund i Spanien, främst i Andalusien. Den spanska vattenhunden har även fått nya arbetsområden i Spanien, tex som sök- och räddningshund och används av brandmän och räddningsmanskap vid katastrofer, samt även av polisen vid landets gränser.
1997 kom de två första exemplaren av rasen till Sverige. Varje år föds det nya valpar och rasen utökas ständigt. De senaste åren har flera hundar importerats från bland annat Spanien, Finland, England, Norge, Danmark, Holland, Tjeckien, Kroatien, Polen och Belgien för att bredda den avelsbas som finns.
Rastypisk exteriör & pälsvård
Pälsen: Perron har en päls som lämpar sig väl för både torrt respektive fuktigt klimat, dessutom fäller den inte. Pälsen ska inte borstas eller friseras, utan den klipps jämnlång med maskin så ofta som önskas (vanligtvis 1-3 gånger per år). Det underhåll som krävs för att hålla pälsen i gott skick är väldigt tacksam: håll hunden ren och dela/sära på de tovor som bildas. Vid utställning ska pälsen vara minst 3 cm lång.
Perron är en rustik hund, atletiskt byggd som behöver regelbunden motion. Den är till karaktären trogen, lydig, glad, arbetsvillig och välbalanserad. Till det också exceptionellt lättlärd och anpassningsbar.
Mankhöjd: Tik 40-46 cm, hane 44-50 cm.
Vikt: Tik 14-18 kg, hane 18-22 kg.
Färg: Enfärgad vit/beige, svart el brun i olika nyanser. Tvåfärgad vit-brun el vit-svart i olika nyanser. Perron ska inte vara trefärgad (dvs brun, svart och vit) eller tan-tecknad.
Svanslängd: Rasen kan födas med svans i olika längder; lång svans, kort svans, stubbsvans och avsaknad av svans.
Aberlours Glory Days
Hur är en perro?
I regel är den vuxna perron livlig utomhus och lugn inomhus. Detta förutsätter dock att den tidigt fått lära sig att koppla av (vara passiv). Perron är också signalkänslig, lättlärd och följsam – egenskaper som är guld värda hos en träningshund, men som också kan bli till en nackdel hos en sällskapshund om den inte får stimulans och träning.
Det är viktigt att en perro aktiveras och socialiseras från start. Det är en lyhörd hund som lär sig snabbt och kan användas till all typ av träning. Deras beteenden och mentalitet påverkas både av arv och miljö – läs om mentalitet och BPH här BPH – Beteende och personlighetsbeskrivning hund. Du kan också läsa om vår syn på mentalitet och vad du behöver tänka på om du går i tankarna att skaffa en perrovalp: Att tänka på när du köper valp.
Aqualines Jarabella
Vad behöver perron?
Perron är beroende av att ha en tydlig och beslutsfattande ägare. Det är en lättlärd hund och om inte vi som förare vägleder hunden dit vi vill att den ska, så lär den sig saker på eget bevåg. Vikten av passivitetsträning och den mentala stimulansen är oerhört viktig. Detta i den form som passar er bäst. Den spanska vattenhunden behöver sin ”på- och av-knapp” för att må bra och vara den bästa versionen för sin förare/ägare.
Vad behöver jag tänka på som ägare?
Man brukar säga att ”man får den hund man förtjänar”. Det kan bli extra tydligt om man köper en perro och inte är medveten om att det krävs jobb för att få en trevlig och lättsam hund. Med tydligt ledarskap får du en hund som litar på dig och i regel är väldigt trevlig, både mot dig och människor i omgivningen.
Våra råd till dig
Är du intresserad av att köpa en perro? Se till att du skaffar dig hundkunskap. En hund är alltid en hund, men alla raser fungerar olika. Detsamma gäller individer – alla behöver olika mycket träning, men det generella rådet är: socialisera din valp! Utsätt den för ALLT den kan tänkas råka ut för under sin uppväxt. Köp en valp efter föräldrar med goda hälsoresultat och helst med genomfört BPH som gett utslag på socialitet och nyfikenhet. Rådfråga personer som är kunniga och viktigast av allt: följ din magkänsla!
När du får hem din valp är det viktigt att du tar vara på första tiden tillsammans. Låt inte din omgivning att tvinga sig på din hund om du själv inte tycker att det är ok. Hunden bestämmer inte och omgivningen bestämmer inte – det är DU som bestämt dig för att skaffa en ny familjemedlem. Se till att förvalta din vän väl så får du en väl fungerande hund som motsvarar alla förväntningar man kan ha på en hund och några till. Perron är i våra ögon den ultimata hunden, både som familjemedlem och som träningskompis!